Poprzedni temat «» Następny temat

Autor Wiadomość
RDZ 
***

Informacje ogólne
Posty: 61
Skąd: Zielona Góra

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 9:49 am   

A co mowil jogi przedtem? ze nikt nie podzieli się swoim przepisem bo ciezko do niego dojsc ;s ja tez mam swoj, banki wychodza mniej wiecej takie jak okna w waszych pokojach :P P czasem moze nawet wieksze ;D i na pewno nie chcialbym się nim dzielic jesli ktos mi by nie podeslal cynka jak mozna by bylo odpicowac jeszcze bardziej ten plyn...
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 2:00 pm   

Cyrik napisał/a:
1. Dużo za dużo ludwika
2.Chyba za dużo gliceryny
3. bańki same z siebie się nie zamykają - trza ndgarstkiem im "pomóc"


Jak dam mniej płynu to jest kicha. w ogóle mi się te bańki nie chcą robić.A tak poszedłem na maksa i proszę bańki się robia tylko musze się nauczyć je "zamykać"

Gliceryne albo sobie odpuszcze albo dam połowe łyżki.Bo jak tak mało daje.

A co do owijania obręczy, czym to najlepiej owinąć:
:arrow: bandażem elastycznym
:arrow: tasiemką bawełnianą
:arrow: kawałkiem włóczki?

Mam jeszcze kilka pytań może ktos mi pomoże. :help:
:arrow: czy wpływ na włąściwości roztworu może mieć ilość wody.Ja testuje na 1l a może przy 5 zmieniły by się właściwości(oczywiście przy zwiększeniu zarazem innych składników)
:arrow: czytałem że roztwór cukru dodany do płynu coś daje?ale co?
:arrow: ocet? warto go dodać?

pozdrawiam
Eldirandilas
:arrow:
 
 
********

Informacje ogólne
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 25 razy
Posty: 1871
Skąd: Kraków|Sirrion

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 2:06 pm   

dostałeś info - gliceryny zaledwie kilka małych kropelek
co do owijania - cokolwiek byle by było bawełniane, nie miało ostrych krawędzi i aby splot nie był przesadnie ściśnięty (aby chłonąć dobrze roztwór) sam używałem sznurka bawełnianego

co do ilości roztworu - jeśli dasz więcej wody trudniej będzie o pomyłke - jedna kropla gliceryny w tą czy w tą - nie przeszkodzi aż tak
tak samo jest z gotowaniem - jak gotujesz gar 500 litrowy a 50 mililitrowy to weź dopraw ten mniejszy tak aby był dobry smak? nie da się.

o occie może niech się wypowiedzą Ci co go testowali bądź chemicy
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 2:10 pm   

Cyrik napisał/a:

co do ilości roztworu - jeśli dasz więcej wody trudniej będzie o pomyłke - jedna kropla gliceryny w tą czy w tą - nie przeszkodzi aż tak
tak samo jest z gotowaniem - jak gotujesz gar 500 litrowy a 50 mililitrowy to weź dopraw ten mniejszy tak aby był dobry smak? nie da się.



rzeczywiście na mniejszym lepiej eksperymentować!
 
 
********

Informacje ogólne
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 25 razy
Posty: 1871
Skąd: Kraków|Sirrion

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 2:23 pm   

Chyba nie zrozumiałeś - im większy roztwór będziesz przyrządzał tym łatwiej Ci będzie.
Jeżeli będziesz chciał zrobić mniejszy roztwór ciężej będzie Ci dobrać proporcje.
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 2:34 pm   

Tak.Przy większym roztworze jest wiekszy margines błędu,ale przy małym jak się dodaje rózne ilości składników można zobaczyc zmiany i to szybko a w dużym trzeba nieźle namarnowac składaników żeby się cos zmieniło.

Czyż nie :?:
 
 
**
Informacje ogólne
Posty: 26
Skąd: 3miasto

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 4:49 pm   

Na mniejszym zużyjesz mniej składników i wszelkie zmiany będą bardziej odczuwalne. Więc do odkrycia dobrej proporcji to jest dobra metoda. Dużo wody lepiej używać mając już przepis.
Taka moja mała rada to idz do apteki i zakup zestaw strzykawek. Dzięki nim łatwiej będzie ci zapisać proporcje (strzykwaki mają miarę więc będzie dokładniej niż za pomocą łyżeczki)
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:45 pm   

Dell napisał/a:
Na mniejszym zużyjesz mniej składników i wszelkie zmiany będą bardziej odczuwalne. Więc do odkrycia dobrej proporcji to jest dobra metoda. Dużo wody lepiej używać mając już przepis.
Taka moja mała rada to idz do apteki i zakup zestaw strzykawek. Dzięki nim łatwiej będzie ci zapisać proporcje (strzykwaki mają miarę więc będzie dokładniej niż za pomocą łyżeczki)


Właśnie kupiłem. Te 400ml dolewałem stopniowo po 100ml ,aż zaczęły wychodzić mi całkiem niezłe banieczki
 
 
******

Informacje ogólne
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy
Posty: 377
Skąd: B-stok/Bielsk Podl.

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 8:43 pm   

Największym problemem jest to, że cały czas obracasz się wokół tych samych tzech składników: wody, gliceryny, płynu. Musisz kombinować z innymi składnikami.
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 10:00 am   

Zastanawiam się nad octem albo tym rzotworem cukru ale jakoś nie jestem przekonany.
Bo raczej dodanie mydła i ludwika naraz mijało by się z celem :evil: .Musze pomyśleć co tam jeszcze dodać
 
 
**
Informacje ogólne
Posty: 26
Skąd: 3miasto

Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 12:45 pm   

Moja rada- pójdź do kuchni i weź kilka płynów które ci wpadną w oko np olej, ocet. Oraz jakieś substancje które łatwo się rozpuszczają w wodzie (np cukier sól) i miłej zabawy. (o ile się niemyle to cukier może być dobry)

Znalazłem taki przepis. nie wiem czy działa-wygląda trochę dziwnie:
2/8szklanki płynu do kąpieli
1/8 szklanki gliceryny
4/8 szklanki roztworu galaretki (żelatyny)
(wychodzi wtedy że dodatkowo 1/8 szklanki wody)
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 2:55 pm   

Dell napisał/a:
(o ile się niemyle to cukier może być dobry)


No nie wiem podobno tylko zwieksza napięcie powierzchniowe.

Dell napisał/a:
Znalazłem taki przepis. nie wiem czy działa-wygląda trochę dziwnie:
2/8szklanki płynu do kąpieli
1/8 szklanki gliceryny
4/8 szklanki roztworu galaretki (żelatyny)
(wychodzi wtedy że dodatkowo 1/8 szklanki wody)


Tyle samo wody co gliceryny :?:
I ten płyn się bardzo pieni :!:

Tak jak powiedziałęś dziwne

Ale dzięki :!:
 
 
.
Informacje ogólne
Posty: 6
Skąd: krakow

Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 11:14 pm   

[quote="Eldirandilas


Puszczam te bańki z metalowej obręczy z drutu o średnicy 34 cm.Chciałbym tez zrobić
http://www.gdansk.gda.pl/...php?id=4512&t=b coś takiego. I tu mam pytanie jakiego sznurka taśmy użyć do takiego urządzenia.

Eldirandilas[/quote]

Płyn z tego linka jest mojej produkcji. Zdjęcie pochodzi z "Festiwalu Bańki Mydlanej" w Gdańsku który odbył się pierwszego dnia wiosny tego roku. Zostało zużyte wtedy 200 litrów tego płynu. Kolejne 200 litrów będzie zużyte w przyszłym tygodniu w Gdyni. Nie wiem co prawda dokładnie z jakiej okazji bo oni go odemnie tylko kupują, ale chyba też coś oraganizowa przez miasto.

Nie proś mnie o skład i proporcje, dodam tylko, że płynu nie robię z płynu do mycia naczyń, ani z niczego czego można znaleźć w domu, bardziej z chemicznych środków (wszystkie używane są w kosmetykach i jedzeniu). Chociarz jak wszyscy próbowałem kiedyś z Ludwikiem i co prawda gorzej, ale w dobrą pogodę nawet wychodziły.
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 1:30 pm   

Może ktoś będzie wiedział jaki wpływ mają na płyn poszczególne składaniki:
:arrow: woda z cukrem
:arrow: ocet
:arrow: olej
a teraz troche pomysłów z kosmosu.
:arrow: pasta bhp? :|
:arrow: oliwa z oliwek :-D
:arrow: domestos :?

Ogarnnia mnie lekka desperacja :-(
 
 
**
Informacje ogólne
Posty: 26
Skąd: 3miasto

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 1:42 pm   

ocet i domestos raczej sobie daruj. No raczej niechciałbyś żeby jakaś żrąca bańka pękła ci przed twarzą. A ocet raczej może osłabić działanie mydła.
Zamiast tego słyszałem jeszcze że soda jest przydatna (rozpuszczasz sode oczyszczoną i wtedy dodajesz)
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 1:52 pm   

Soda oczyszczona. Nie zaszkodzi sprawdzićKoeljne pomysły mile widziane. :!:
 
 
*****
Informacje ogólne
Pomógł: 1 raz
Posty: 179
Skąd: Lublin

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 3:07 pm   

Kiedyś spotkałem się z płynem używanym przez strażaków.Dodawali go do wody a on wydzielał ogromne ilości piany(oczywiście podczas mieszania) Jak przypomnę sobie nazwę to napisze.
 
 
..
Informacje ogólne
Posty: 13
Skąd: Kielce

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 4:30 pm   

Zobaczcie co znalzłem na internecie
http://www.wykop.pl/ramka...e-banki-mydlane
:-o

tylko składniki z kosmosu
 
 
.
Informacje ogólne
Posty: 6
Skąd: krakow

Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 5:20 pm   

Eldirandilas napisał/a:
Może ktoś będzie wiedział jaki wpływ mają na płyn poszczególne składaniki:
:arrow: woda z cukrem
:arrow: ocet
:arrow: olej
a teraz troche pomysłów z kosmosu.
:arrow: pasta bhp? :|
:arrow: oliwa z oliwek :-D
:arrow: domestos :?

Ogarnnia mnie lekka desperacja :-(


Woda z cukrem: lepkość
Ocet: Ph
olej: ciekawe jak go zmieszasz z wodą? Potrzebujesz chyba jakiś emulgator do tego o ile się nie mylę właśnie proszek do pieczenia pomoże w zmieszaniu. W każdym razie mi nic z tego nie wychodziło. Pasta BHP? nie da chyba nic. Oliwa z oliwek = olej. Domestos jest żrący, zdecytowanie odradzam tymbardziej, że nic nie da. Podstawa to woda i dobry płyn niekoniecznie Ludwik. poprubuj z płynami z niemiec (można je kupic na allegro) bo są o wiele lepsze od naszych, nawet tej samej marki. A pozatym nie pytaj co ci z tego wyjdzie tylko eksperymentuj! Tylko wtedy się naprawdę dowiesz jak to zadziała.
 
 
****

Informacje ogólne
Zaproszone osoby: 1
Posty: 99
Skąd: Kielce

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 5:19 pm   

Eldirandilas

Jak sprobujesz z tymi "skladnikami z kosmosu", to powiedz jakie efekty otrzymales i (jesli w ogole) gdzie kupiles produkty.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści wypowiedzi użytkowników.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Search Engine by Spider Even More Friendly
.